On the road…

Hankkeen työpaketti 1 pitää sisällään Benchmarkingin, selvitykset ja uuden tiedon tuottamisen. Työpaketti 2:ssa vuorostaan keskitytään avoimen datan yhteisön ja verkostojen luontiin, aktivointiin ja ylläpitoon.

Leikkisästi nimetyn On The Road -kiertueen tarkoitus on tehdä juurikin näitä työpaketteja. Kolme päivää ja kolme kohdetta oli ensimmäisen rypistyksen agenda. Päätimme tehdä pienen koosteen siitä mitä matkalla opimme, mitä uutta nousi esille ja mitä yhteistä meillä oli. Eiköhän hypätä suoraan ensimmäiseen päivään…

22.1.2018 MIKKELI

Pääsimme matkaan maanantaina 11.00 tienoilla tietäen, että ainakin Hämeenlinnan päässä ajokeli oli heikko. Pöllyävä lumi (jota oli paljon) ja Joni ratin takana tiesi pitkää ja hidasta matkaa. Onneksemme sää selkeni loppupuolella ja odotutimme itseämme vain 15 minuuttia. Meitä vastassa oli Mikko Lampi (XAMK) ja Jukka Kumpusalo (Miksei Oy).

Mikkelissä asioita on viety eteenpäin jo pidemmän aikaa ja käytännön kokemuksia on kertynyt. Tällä hetkellä ehkä 2/3 avoimen datan hyödyistä on päätöksenteossa, eli sen hyödyntämisessä liiketoiminnassa on vielä paljon kehitettävää. Lähtökohtaisesti on tietysti hyvä kun kunnat ja muut tahot avaavat yksittäisiä datasettejä, mutta pidemmällä aikavälillä tämä vaatii vaivaa ja aikaa. Avoimen datan ajattelutapa ja määritykset pitäisikin huomioida jo kuntien, kaupunkien ja muiden tahojen hankintakilpailutuksissa. Parhaita tietysti olisivat sellaiset alustat, jotka mahdollistaisivat datan avaamisen helposti. Kuntien lähtökohta pitäisi olla, että kaikki julkinen data avattaisiin. Tällöin täytyisi olla kunnollinen perustelu jos dataa ei avata. Tämänhetkinen tilanne on enemmän se, että pitää pystyä hyvin perustelemaan miksi data pitäisi avata ja mitä hyötyä siitä on.

Biotalouden puolella oli molemminpuolista tahtoa löytää yhteistä tekemistä ja näitä ruvetaankin tutkimaan tarkemmin.

Saimme myös pari uutta On The Road-kohdetta, DigiPort (Kotka) ja Jyväskylä.

23.1.2018 TURKU

Tiistaina suuntasimme lounaaseen Varsinais-Suomen liittoon. Matka sujui hyvin ja löysimme helposti perille. Parkkipaikkoja ei tietyön takia ollut montaa saatavilla niin päätimme parkkeerata vieressä olevaan parkkihalliin. Sehän on siinä vieressä. Ajoimme ovien eteen ja ne aukesivat hiljalleen. Ovien takaa paljastui lähes päättymättömältä näyttänyt luiska maan alle. Ajo alas, auto parkkiin ja hissillä maan pinnalle – ei näyttänyt tutulta. Avattuamme Google Mapsin huomasimme olevamme 800 metrin päässä määränpäästä. Pieni reippailu kukkulan kautta pakkasäässä teki hyvää.

Perillä meidät otti lämpimästi vastaan Sara Tamsaari. Tapaaminen käynnistettiin lounaan merkeissä.

Lounaan jälkeen kävimme läpi kaikki tekijät ja seudulla tehdyt toimenpiteet. Näitä oli suhteellisen paljon tähän listattavaksi. Voit tutustua lisää Lounaistiedon sivuilta. Tunnetuin palvelu on Oskari-pohjainen Lounaispaikka karttapalvelu. Lounaispaikka on myös taho joka ylläpitää Lounaistietoa. Lounaistieto sisältää maakunnan tietopalvelut – karttapalvelun, dataportaalin ja tilastoanalyysit. Nämä ovat tuottaneet aiemminkin hieman hämmennystä, joten uudelleenbrändäys on työn alla.

Tapahtumarajapinta oli meille tietysti mielenkiintoinen asia. 6aika hankkeen puitteissa Varsinais-Suomeen on luotu Linked eventsiin perustuva tapahtumarajapinta, josta löytyy Turun kaupungin ja Turun alueen tapahtumat. Jatkossa rajapintaa on tarkoitus laajentaa kattamaan kaikki kunnat sekä myös muut toimijat. Mehän olemme tämänlaista rakentamassa heti alusta alkaen, joten tietoa meidän tuloksista ruvetaan välittämään heillekin.

Dataosaaja tuli taloon-konsepti oli erittäin mielenkiintoinen tapa ja toimintamalli lähestyä yrityksiä. Lue lisää tästä. Tämä konsepti on varmasti sellainen mitä tai minkä osia hyödynnämme itsekin hankkeessamme. Koulutuksien suhteen rajapinta-koulutus oli herättänyt mielenkiintoa yrityksissä, joten laitoimme senkin korvan taakse.

Keskusteluissamme nousi esille paljon hyviä juttuja ja yhteisiä asioita, vaikka kaikkia ei tähän listatakaan. Idea yhteistyöstä tapahtumien ja muiden suhteen otettiin hyvin vastaan ja tästä on hyvä jatkaa yhteisiä ponnisteluita! Lisää kohteita kertyi ainakin Turun kaupunki sekä Science Park.

24.1.2018 PORI

Keskiviikkona tehtiin kuskin vaihto ja matka alkoi hieman normaalia aiemmin. Keli oli umpisurkea ja jo ensimmäiset metrit moottoritiellä kertoivat, että matkasta tulee pitkä. Kolmostien ja Tampereen pään jonot olivat Suomen mittapuullakin aikamoiset. Juttu luisti, jono ei, mutta perille päästiin.

Tapaaminen oli Petri Linnan kanssa joka oli ollut alusta asti mukana Avaras-hankkeessa (2013-2014), jossa on kehitetty avoimen datan aktiviteetteja Satakunnassa. Nyt päättymässä on puolestaan Ajatar-hanke. (2015-2017). Lisäksi tapahtumien digiloikka-hankkeessa haetaan pilottitoteutuksia avoimiin tapahtumatietoihin perustuen, mikä liittyy siis suoraan tapahtumarajapinnan kehitykseen. Pilottien toteuttajat on nyt valittu ja toivottavasti kuulemme näistä pian! Muutenkin tapahtumarajapinnan osalta Kanta-Häme ja Satakunta lähestyvät asiaa hyvin samoista lähtökohdista ja kehitys on molemmissa maakunnissa parhaillaan käynnissä, joten tulemme tekemään tähän liittyen tiivistä yhteistyötä ja tiedon vaihtoa. Lisäinfoa Satakunnan avoimen datan aktiviteeteista löytyy täältä.

Keskustelun tiimellyksessä löysimme paljon asioita alueiden, toteutuksien ja koulutuksien suhteen ja aika usein löysimme itsemme keskustelemasta muistakin asioista kuin pelkästään avoimesta datasta. Nämä olivat erittäin hyviä ja tärkeitä asioita, mutta niistä ja niiden jatkosta voitte lukea mahdollisesti toisten hankkeiden puitteissa.

 

YHTEENVETO

Kaikissa paikoissa meidät otettiin erittäin hyvin vastaan ja tietoa jaettiin molemminpuolin hyvissä mielin. Oli erittäin positiivista kokea, että avoimeen dataan liittyvissä asioissa kaikki tuntuvat istuvan samassa veneessä ja tahtotila viedä asioita eteenpäin on yhteinen. AvoinHäme-projektitiimi on omalta osaltaan sitoutunut laittamaan hyvän kiertoon ja annamme kaikki omat tulokset ja käytännön kokemukset käyttöön, niin hyvässä kuin huonossa. Nyt alamme jalkauttamaan reissun tuloksia ja myöhemmin varmasti vielä käymme tutustumassa muidenkin alueiden avoimen datan aktiviteetteihin ja ihmisiin. Ja tietenkin otamme myös itse mielellämme vieraita vastaan, joten jos haluatte tulla tutustumaan hankkeeseemme ja sen aktiviteetteihin, ole yhteydessä!